Ateliers Belges
d'Excellence
Belgische Ateliers
in Excellentie
Louise Bescond,
Lunetier Ludovic,
Maison Van Thienen,
Niyona,
Dorothée L'a Fait,
Atelier V.O.,
Laure Kasiers,
Alexandre Lowie,
Atelier Mestdagh,
Laure Kasiers,
Atelier Mestdagh,
Niyona,
Atelier V.O.,
Alexandre Lowie,
Lunetier Ludovic,
Dorothée L'a Fait,
Louise Bescond,
Maison Van Thienen,

Gabriel

GABRIEL vertegenwoordigt belgische ateliers die zich richten op excellentie.
Excellentie rond handwerk en vakmanschap in het domein van de decoratieve kunsten en “art de vivre”.


Deontologie

Deze ateliers hebben als gemeenschappelijke wens hun ambacht door te zetten en te promoten, om de perceptie van het creatief vakmanschap bij hun klanten en het grote publiek te laten evolueren.

Doelstellingen

Promoten in België en buitenland van de kennis, creatie en innovatie van uitmuntend vakmanschap. Het grote publiek en jongeren laten kennis maken met de unieke waarden en eigenschappen van ambachten op het hoogste niveau.


Creëren van een waardevolle synergie tussen uitmuntende Belgische ateliers.


Vormen van een groepering met dezelfde objectieven, die de overheid een beter inzicht biedt in de diversiteit op vlak van kwaliteit en professionaliteit onder ambachten.


Alexandre Lowie

Atelier Alexandre Lowie vertaalt ambacht naar functionele ontwerpen met de uitstraling van een pièce de résistance. elk stuk is volledig met de hand gemaakt, en dat zie je. Die liefde voor traditionele technieken schemert door in elegant meubilair, waar ze dienen als een stempel van kwaliteit en savoir-faire. details vormen dan ook de rode draad doorheen het werk van het atelier.


Naast reeksen in gelimiteerde oplages, ontwerpt het atelier ook unieke stukken op maat van wie durft kiezen voor subtiele grandeur — een compromisloos, gedurfd stuk dat later met trots aan de volgende generatie wordt doorgegeven. Luxe, zeker, maar dan in de vorm van een perfecte uitvoering en verfijnde esthetiek.


Alexandre Lowie is zowel bedenker als maker. zijn achtergrond als meubelmaker en restaurateur verraadt een diepe eerbied voor oude ambachten, maar ook voor materialen en texturen. dat levert ontwerpen op die vertrekken vanuit een kennis voor techniek, gecombineerd met zijn liefde voor al wat authentiek en handgemaakt is. Het metier van het atelier loopt dan ook over in andere disciplines. de enige constante is een diepgeworteld respect voor handenarbeid.Adolf Baeyensstraat 69, 9040 Sint-Amandsberg

+32 479 42 07 57

info@alexandrelowie.be

www.alexandrelowie.be

Lunetier Ludovic

Lunetier Ludovic creëert unieke handgemaakte monturen op maat en breng de mooiste internationale merken naar de Brusselse Sablon.


Opticien-optometrist Ludovic Elens bracht de eerste tien jaren van zijn carrière door bij vooraanstaande internationale en belgische brillenmerken. om zijn kennis en kunde verder te verfijnen ging hij in de leer bij de ‘meilleurs ouvriers de france’ tijdens een opleiding aan de befaamde eyeglass craftsmanship school in Morez in Frankrijk. Ludovic Elens heeft altijd de ambitie gehad om voor elke klant de perfect passende montuur te vinden in harmonie met zijn of haar persoonlijkheid. omdat ze binnen het bestaande aanbod hun ambitie niet konden waarmaken besloten Ludovic en zijn vrouw Vinciane Elens om het zelf beter te doen. Het was de start van Lunetier Ludovic, het merk dat voor elke klant de perfecte montuur weet te ontwerpen.Rue Ernest Allard 14, 1000 Bruxelles

+32 2 540 21 01

info@lunetierludovic.be

www.lunetierludovic.be

Niyona

NIYONA is een ontwerpstudio en atelier gespecialiseerd in fijne lederwaren in combinatie met expertise en exclusiviteit.


Met een hedendaagse aanpak van de ambacht –door de grenzen van de creativiteit en de techniek te verlengen- gaat Niyona de uitdaging aan innovatieve en stimulerende projecten te realiseren die de waarden van hun unieke knowhow weerspiegelt. spelend met het idee van de mad-scientist, experimenteert en exploreert het hele team met leder, om zo de studio uit te bouwen tot een research lab waar alles mogelijk is. Niyona kan zo voor iedere klant een gepersonaliseerd product, op maat en specifieke oplossingen aanbieden waar kwaliteit, originaliteit en functionaliteit centraal staat.Obusstraat 165, 1070 Brussel

+32 470 350 816

contact@niyona.be

www.niyona.be

Louise Bescond

Louise Bescond werd in 1984 geboren te Lila, Frankrijk ze studeerde in 2005 af aan de “école supérieure des arts et industries graphiques Estienne” en koos om haar opleiding voort te zetten aan de “école supérieure des arts visuels de La Cambre”, waar ze in 2008 een master in binding behaalde. In 2015 startte ze een vier weken durende verbeteringscyclus in de werkplaats van Renaud Vernier, meester in de kunst.


Ze heeft een voorliefde voor complex en rigoureus werk, essentieel om het gevoel van evenwicht te bereiken dat bij het begrijpen van het boek hoort. Het is deze zeer uitgebreide structuur die ze kleedt met door haar gestempeld en geverfd leer, met telkens vernieuwde creaties. Ze maakt alleen unieke stukken, kostbare bekledingen met doos voor manuscripten of eerste edities, met bijzondere aandacht voor de details die deze uitzonderlijke objecten zo verfijnd maken. kortom haute couture voor het boek.


Louise Bescond, die sinds 2005 in Brussel woont, werkt maar tien jaar, en behoort reeds tot de beperkte kring van de zeer grote kunstboekbinders.


contact@louisebescond.eu

+32 499 23 61 54

www.louisebescond.eu

Maison Van Thienen

De Haute Couture van de inlijsting.


Sinds 1880 zijn wij één van de enige Belgische huizen met meer dan 700 exclusieve modellen, die uitsluitend in ons atelier op traditionele wijze worden vervaardigd.
Het aandachtig oog van Vincent Vercheval zal u begeleiden tot de beste keuze en de juiste evenwichtige proporties.Aambeeldstraat 28, 1210 Brussel

vanthienen@skynet.be

www.van-thienen.be

Atelier V.O.

ATELIER V.O. ontwerpt en fabriceert kartonnen design producten. Unieke exemplaren of gelimiteerde edities, gepersonaliseerd en op-maat-gemaakt, zowel voor bedrijven als particulieren. Een authentieke knowhow, waarmee een breed scala aan projecten wordt bediend.


ATELIER V.O. maakt deel uit van een beweging terug naar authentieke producten, lokaal, kwaliteit en op maat gemaakt. Het is de zaak van een gepassioneerde jonge vrouw, Frédérique van Ormelingen, overtuigd van een nieuwe toekomst voor handmatige handel.Boulevard des Invalides 190, 1160 Auderghem

+32 491 52 80 32

frederique@ateliervo.be

www.ateliervo.be

Atelier Mestdagh

Het Atelier Mestdagh is met zijn 71 jaar het oudste glazeniersatelier in België. In al die jaren heeft het atelier een naam weten op te bouwen die gelijk staat aan ambachtelijke vaardigheid en kennis, kwaliteit en degelijkheid. Daarnaast is de derde generatie glazeniers mestdagh zich ook bewust van de noodzaak aan vernieuwing en verandering.
Zaakvoerder en restaurateur in de glaskunst, Katrien Mestdagh, werkt samen met haar ouders hard om haar hedendaagse visie op het ambacht en het bedrijf vorm te geven.


Het Atelier Mestdagh is gespecialiseerd in (gebrandschilderd) glas-in-lood en dat in al zijn facetten en toepassingen: creatie en productie, conservatie en restauratie, herbestemming, isolatie en presentatie. Elke subspecialisatie wordt geleid vanuit een specifieke visie en een unieke aanpak, waarbij traditie en innovatie, vakmanschap en academisch onderzoek steeds hand in hand gaan.
In Atelier Mestdagh is passie voor het ambacht en haar creaties het uitgangspunt, schoonheid en kwaliteit de uitkomst.
Oude Gaversesteenweg 99, 9820 Merelbeke

+32 9 223 41 29

katrien@ateliermestdagh.be

www.ateliermestdagh.be

Dorothée L'a Fait

In het atelier van Dorothée l’a fait vind u en handgeverfde zijden bloemencollectie, hoeden en fraaie accessoires.


Dorothée heeft haar artistieken studies doorlopen in het atelier zeefdruk van La Cambre in Brussel. Al twintig jaar werkt ze met de opera, waarvoor ze de kostumproductie opvolgt.


In 2009 brengt haar nieuwsgierigheid naar een cursus modiste. In contact met dit oud manueel beroep gaat een wereld voor haar open: ze ontdekt en bemachtigt vier generaties oud fantastisch vakmansgereedschap speciaal voor bloemen te ontwerpen. Deze echte schatvondst en drang naar meer en meer vaardigheid voor delicaat handwerk duwt haar verder.
Van de zoektocht naar schoonheid met passie, perfectie en gevoel voor kleur krijgt Dorothée nooit genoeg. Ze perfectioneert zich voortdurend in verschillende specifieke technieken en vaardigheden voor pluimen, textiel bloemen en hoeden. Zoekend naar de origine van de kleur in de natuur, spitst ze zich toe op een veel belovende weg waarbij de chemie van de planten de nieuwe bloemkleuren doen ontluiken.
+32 486 83 95 65

www.dorotheelafait.com

Laure Kasiers

Laure Kasiers is opgeleid als textielontwerpster en creëert en vervaardigt tapijten en andere textielobjecten in haar atelier in Brussel. Dankzij haar onconventionele en ambachtelijke techniek zijn de vormen en motieven vaak organisch, alsof ze aan de natuur, aan een microscoop of aan een luchtfoto zijn ontleend, waardoor onze verbeelding wordt aangesproken. uit de natuur, uit een microscoop of een luchtfoto, onze verbeelding openzettend.
 

Laure Kasiers biedt een steeds groeiende collectie modellen, altijd uniek en op maat gemaakt voor particulieren of professionals. Eco-verantwoordelijk en lokaal, de productie wordt gemaakt in België van garens gesponnen in Europa.


Studio With A View - Rue Delaunoy 58, 1080 Brussel

+32 494 19 68 20

contact@laurekasiers.com

www.laurekasiers.com

volg onze actualiteit via #ateliersgabrielevents
op onze instagram pagina